ХӨТ: Хятад бол дэлхийд хамгийн эрт цай тариалж, хэрэглэж ирсэн орон юм. Цайны бүтээгдэхүүн, цай тариалах соёл олон улс оронд уламжлагдаж, улмаар өөр өөр өвөрмөц онцлог, үнэр амт бүхий цайны соёл бий болжээ.
ХӨТ: Энэ сарын 13-15-нд Японы Шизүока мужид 2016 оны олон улсын цайны наадмын хаврын улирлын арга хэмжээ болж өнгөрлөө. Тус мужийн дарга Хэйта Кавакацу: Бид Хятад улстай хамтран ажиллаж, дэлхийн улс орнуудад цайны соёлыг түгээн танилцуулахад бэлэн байна гэж хэлсэн юм. Ингээд та бүхэнд ХОУР-гоос Японд суугаа сурвалжлагч Жу Мань Жүний ирүүлсэн мэдээллийг хүргэе.
ХӨТ: Энэ удаагийн олон улсын цайны баяр наадмын арга хэмжээ Латин Америкийн уран бүтээлчдийн хөгжимдсөн ятгын аялгуунд нээлтээ хийлээ.
ХӨТ: Японы алдарт дуучин Нишио Оширогийн дуулсан цайны тухай дуу, цайны ёс заншлыг тусгасан үзүүлбэр нээлтийн арга хэмжээ танхимд биш, харин цайны хүрээлэнд болж байгаа мэт сэтгэгдэл төрүүлж байлаа.
ХӨТ: Японы Токүгава шогуныг үүсгэн байгуулагч Токүгава Иэяасүгийн 18 дахь үеийн удам, өнөөгийн Токүгава угсааны ахлагч Токүгава Цунэнари 2016 оны олон улсын цайны наадмын зохион байгуулах комиссын даргын хувиар нээлтийн арга хэмжээнд илтгэл тавив. Тэрээр, улам олон хүн цай уух дуртай болно гэдэгт итгэлтэй байна хэмээн ярьж байлаа.
"Энэ удаагийн наадмыг амжилттай зохион байгуулж, цайны гайхамшгийг Японы ард түмэн болон гадаадын иргэдэд сайтар танилцуулахыг хүсье. Дэлхий даяар улам олон хүн цайнд дуртай болохыг ерөөж байна"
ХӨТ: Шизүока муж Японд цайны нутаг гэдгээрээ алдартай. Мужийн дарга Хэйта Кавакацу: Япон, Хятад хоёр орон цайны соёлоороо тус тусын давуу байр суурьтай. Хятадын цайны өлгий Ханжөү хоттой хамтран ажиллаж, цайны соёлыг ЮНЕСКО-гийн биет бус соёлын өвд бүртгүүлэх өргөдөл өгөхийг хүсэж байна гэж ярьсан юм.
"Ундаа, хүнс нийлж байж иж бүрэн соёл болдог. Иймээс Хятад, Япон хоёр орон өрсөлдөх шаардлагагүй, харин бие биенээ нөхөх ёстой юм. Ханжөү хот Хятад улсад цайны нутаг хэмээн алдаршсан бол Шизүока муж ч гэсэн Япондоо цайны өлгий гэгддэг. Цаашид хамтран ажиллаж, цайны соёлыг биет бус соёлын өвд бүртгүүлэх өргөдөл өгөх ажил өрнүүлэхийг хүсэж байна. Японы цай ч Хятадаас үүсэлтэй. Иймээс бид Хятадын ард түмэнд талархах ёстой. Хэрэв хоёр тал хамтран цайны соёлыг биет бус соёлын өвөөр бүртгүүлэх өргөдөл гаргавал маш сайн хэрэг болно"
ХӨТ: Цайны соёлын талаар хамтран ажиллана гэдэг, биет бус соёлын өвд бүртгүүлэх өргөдөл өгөх төдий зүйл биш, цаашид Хятад улстай нягт хамтран ажиллаж, цай болон цайны соёлыг дэлхий нийтэд улам сайн танилцуулж, түгээхийг хүсэж байна гэж Хэйта Кавакацу хэлсэн юм.
"Ханжөүгийн Лунжин цайны чанар сайн. Гэхдээ Шизүокад үйлдвэрлэсэн цайны үнэр амт ондоо, хэрэглэх заншил нь ч өөр. Иймээс бид заримдаа Америкчууд, эсвэл Европчуудад амтлуулж, тэдэнд эдгээр цайны үнэр амт юугаараа онцлог ялгаатай болохыг ойлгуулж болно. Германчууд ногоон цай уух дуртай гэж би сонссон. Хятад маягийн хоол зууш хэрэглэх үед Лунжин цай, эсвэл Али Шан уулын цай, Япон маягийн хоол зууш хэрэглэх тохиолдолд Шизүокагийн цайг уух нь зүйтэй"
ХӨТ: Сая та бүхэнд Японы Шизүока мужид болсон 2016 оны олон улсын цайны наадмын хаврын улирлын арга хэмжээний тухай мэдээ хүргэлээ. Дэлхийн цаг үргэлжилж байна.
Эх сурвалж: mongol.cri.cn